Sujesh Govinder (Omega Aqua), Prabhadha Murti (Omega Aqua), Bjarne Pettersen (adm.dir. i Sterner), Shyam Mohan (nestleder i Aqua Omegas styre), Kim David Lid (salgs- og markedsdirektør i Sterner) og Gisle Wold Larsen (Sterners forhandlingsleder i Asia). FOTO: Sterner

Skal bygge fire bærekraftige oppdrettsanlegg i India

Sterner har skrevet kontrakt med indiske Omega Aqua om bygging av fire komplette anlegg for oppdrett av regnbueørret og barramundi, basert på gjenbruk av vann. Anleggene skal hver for seg produsere 1000 tonn fisk årlig og byggestart er allerede til sommeren.

Under et norsk-indisk næringslivsseminar nylig sikret Sterner seg kontrakt med indiske Omega Aqua om å bygge fire oppdrettsanlegg basert på gjenbruk av vann(Ras). Kontrakten er på til sammen 75 millioner USD og byggestart er allerede til sommeren.

- Omega Aqua er en betydelig aktør innen matvarer som ønsker å tilby mer fisk i butikkene over hele India. De ønsker seg en produksjon med lavt vannbehov som står for bærekraftige prinsipper, sier daglig leder Bjarne Pettersen hos Sterner, som kan fortelle at dette er Sterners største kontakt noensinne.

Velprøvet
Anleggene som skal leveres er av samme type landbaserte løsninger som Sterner allerede har levert flere av i Norge. Første fase for anleggene er en produksjon på 1000 tonn pr år. Anleggene skal bygges på ulike steder i India og være i drift om to år.

- Sterner har etter vår vurdering den beste tilgjengelig teknologien og har solid erfaring. De har også en bærekraftig løsning med lite vannbehov, uttalte nestleder Shyam Mohan ved Omega Aqua under seminaret. 
Indiske myndigheter deltar også i satsningen med 30 % støtte. India har en raskt voksende økonomi med stort behov for tilgang på sjømat baserer på bærekraftig produksjon.
- Avtalen med Omega Aqua innleder et nytt kapittel for landbasert oppdrett i India. Partnerskapet legger grunnlag for Sterners største internasjonale satsing hittil og er et springbrett for å bringe fordelene med Sterners Ras og renvannsteknologi til Asia, uttalte Bjarne Pettersen.

Norsk offensiv
Statsminister Erna Solberg la under åpning av seminaret vekt på at både Norge og India er havstater og at et samarbeid på dette området vil tjene begge land. 
– India har den raskest voksende økonomien i G20 og vi ser store muligheter for norsk-indiske partnerskap innen næringsliv, handel og investeringer, sa Solberg.

Over 140 utsendinger fra norske selskaper deltok. En overfylt sal viste stor interesse fra indisk side. Under seminaret ble det undertegnet 15 samarbeidsavtaler.
- I dag er 150 norske selskaper til stede i India, bl.a. 15 norskeide fabrikker. Tradisjonelt har det vært shipping, olje, gass og maritime industrier, som fortsatt er viktige, men vi ser stadig økende interesse innen områder som fornybar energi, grønn shipping med LNG og andre drivstoff som elektrisitet, bioenergi og hydrogen, akvakultur, IKT, helse og forsvar, sier Innovasjon Norges direktør i India, Helge Tryti.


Fire anlegg
Omega Aqua skal bygge to anlegg for regnbueørret i Nord-India og to for barramundi i Sør- og Øst-India. Hvert anlegg vil støtte en produksjon på 1000 tonn per år. Ferdig utbygget skal hvert anlegg kunne levere 2000 tonn per år. Omega Aqua har mål å produsere fisk som er bærekraftig og opprinnelsesdeklarert.

- Vi ønsker å lede fremskrittet innen høykvalitets og bærekraftig produksjon. Vi tar sikte på å være den ledende produsenten av landbasert fisk i India innen fem år, og innen ti år som anerkjent produsent og leverandør på globalt nivå, sa Shyam Mohan, styreleder i Omega Aqua Pvt. Ltd
Ras-teknologi er nøkkelen til produksjon av fisk ved lite vann og mulighet for høyere holdbarhet. Urbaniseringstrender har ledet til stor etterspørsel etter nye og ansvarlige kilder til protein. Ras-produksjon ved hjelp av Sterner-teknologi tillater kvalitetssikring, sporbarhet og styrt vekst i et null-avfalls- og lav-karbon-miljø.

Scroll to top