Sterner AS
Søk
Close this search box.

Sterner leverer RAS-anlegg til Nordens ledende energiselskap

Sterner er valgt som leverandør av RAS-anlegg til det internasjonale energikonsernet Fortum. Anlegget skal sørge for at fiskebestanden i elven Klarälven og Vänern i Sverige bevares.

Fortum opererer i 10 land, og har over 20 000 ansatte i verden. Selskapet har en ambisiøs grønn strategi, og er ledende innen fornybar energi. I Norge leverer de strøm til nesten 100 000 kunder, mens selskapet er ledende innen energi i Sverige hvor RAS-anlegget skal leveres.

Setter ut 175 000 smolt årlig

– I tråd med selskapets fokus på bærekraft, arbeider vi flere steder i Sverige med kultiveringsanlegg i elver som er bygget ut til vannkraftformål. I Gammelkroppa har vi tatt nye steg og fått utviklet Sveriges første klimatilpassede kultiveringsanlegg av laks og ørret, forteller Marco Blixt, fiskeansvarlig hos Fortum.

Fortums eksisterende anlegg i Gammelkroppa er et gjennomstrømningsanlegg, fra dette settes det ut omtrent 175 000 smolt i elven Klarälven og Vänern i året.

 

Etablerer to nye anlegg

Det nye anlegget skal leveres av Sterner, og vil inneholde to RAS-anlegg. En påvekstavdeling med tjueto kar på seks meter i diameter, og en avdeling for stamfiskanlegg som vil inneholde tolv kar på åtte meter i diameter.

Brigitte Voss, prosjektleder i Sterner, forteller at dette er et veldig spennende prosjekt for selskapet.

– Anlegget på Gammelkroppa kommer til å bestå av high-end teknologi som sørger for at fisken har optimale forhold til enhver tid og de beste forutsetningene for å vokse seg sterke og robuste til utsett i elvene. I tillegg vil hele anlegget automatiseres med Sterner Automasjon, som vil gjøre det vesentlig enklere å drifte og overvåke nøkkelparametere, sier Voss. 

Ved spørsmål, vennligst kontakt:
Ida Grønli
Ida Kristoffersen
Markedsføring- og kommunikasjonsansvarlig

Faktaboks:

Kort om Sterner

  • Norsk konsern som har spesialisert seg på teknologi for vannrensing og vannbehandling.
  • Konsernet har ledende posisjon i Norge innen RAS-anlegg og brønnbåtteknologi, samt innen rensing av drikke- og avløpsvann.
  • Morselskapet Sterner Group AS eier selskapene Sterner AS, Sterner Seafood AS, Sterner Solutions AS og Sterner Egypt AS. Samlet omsetning i 2020 var 156 millioner kroner
  • Sterner ble etablert i 1990, og i 1993 kom Bjarne Pettersen inn som medeier og eneste ansatte. I dag har Sterner-konsernet over 80 ansatte og har virksomhet på Ski, i Grenland, i Bergen og på Leknes i Nordland.

AKTUELT